• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

De beste koffie voor thuis

 

Koffie? Ja lekker! Vaak één van de eerste zinnen die gezegd worden als er bezoek komt, of het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is, een kopje koffie gaat er altijd wel in en dat is al jaren zo in Nederland. Wel is er de afgelopen decennia en zeker de afgelopen jaren, iets veranderd. Dronken we vroeger thuis eigenlijk altijd filterkoffie, wat toen de beste koffie voor thuis was, gezet met een snelfilterkoffie-apparaat of gewoon door heet water op een snelfiltermaling te gieten. Tegenwoordig hebben veel mensen de stap gemaakt naar pads, cups én natuurlijk naar een al dan niet automatisch espressoapparaat. Koffie is daarmee niet meer alleen die cafeïne boost met behulp van, vaak (te) donker gebrande, niet altijd even verse, gemalen bonen van ook niet altijd de beste kwaliteit, maar zijn we met z’n allen een stuk kritischer geworden op de kwaliteit van de beste koffie voor thuis die we drinken, en terecht!

 

Brandgraad

 

Maar wat is nu de beste koffie voor thuis? Dat hangt natuurlijk voor een groot deel af van de zetmethode of zetmethodes die je gebruikt. Allereerst kun je kijken naar de brandgraad: ga je voor een slow coffee (dus bijvoorbeeld door middel van opschenken met een papieren filter) dan is een wat lichter gebrande specialty koffie aan te raden. Voor je dagelijkse kopje koffie uit je espresso apparaat kun je kiezen voor een medium of een full city (net een tikje donkerder) branding. De verstokte espresso drinker wil misschien graag een nóg iets donkerder gebrande koffie. Maar het natuurlijk ook helemaal niet erg, en zelfs leuk om daar mee te experimenteren. Uiteindelijk is de koffie die je lekker vindt ook een kwestie van smaak en misschien kom je tot de conclusie dat van een bepaalde koffiesoort de espresso juist erg lekker is als hij medium gebrand is.

 

Welke bonen voor de beste koffie

 

Maar misschien vraag je je af: welke koffiebonen moet ik nu kiezen voor de beste koffie voor thuis? Natuurlijk verschillen smaken per persoon, maar een paar dingen zijn goed om in gedachten te houden: Als je meerdere kopjes koffie per dag drinkt dan wil je geen koffie met een al te hoge zuurgraad, let er dan op dat de aciditeit van de koffie gemiddeld of laag is, dit staat vaak op de verpakking, of vraag er anders naar bij je koffiespeciaalzaak of de branderij waar je je koffie koopt. Onze Brazil Yellow Bourbon, Colombia Supremo en Guatemala Huehuetenango hebben allen een lage of gemiddelde aciditeit en kun je dus de hele dag door drinken.

 

Het is een kwestie van smaak

 

Zoals al eerder gezegd: smaken verschillen, en wat de beste koffie is voor thuis, is een kwestie van smaak. En juist voor thuis is het zo leuk om dingen uit te proberen. Een mooie manier om verschillende koffies uit te proberen is om per continent koffies te gaan proberen. Begin bijvoorbeeld bij Zuid-Amerika en probeer eens een Brazil, een Colombia een Costa Rica, een Guatemala en een Dominicaanse Republiek. Dan heb je een aardig idee van hoe ongeveer koffies uit Zuid- en Midden-Amerika smaken. Daarna kun je hetzelfde doen met koffies uit Afrika, en bijvoorbeeld koffies uit Azië. Je zult al gauw de verschillen gaan opmerken tussen de basissmaken van de koffies van de verschillende continenten.

 

Zorg voor de juiste randvoorwaarden

 

Behalve de smaakkwestie kun je zelf wel veel doen om ervoor te zorgen dat jouw koffie thuis de beste koffie is. Zorg voor goede spullen. Vooral een goede maler, of een volautomaat met een goed maalsysteem is belangrijk. De kwaliteit van het water wat je gebruikt is ook belangrijk. Bij een half- en volautomaat is het aan te raden gefilterd water te gebruiken. En natuurlijk kies je voor een boon die met aandacht voor kwaliteit is gebrand. D’Olde Zwarver Koffie zorgt ervoor dat de groene bonen die gekocht worden voldoen aan hoge kwaliteitseisen, het brandproces wordt gedaan met de slow-roast methode, wat betekent dat de koffie in 10-12 minuten wordt gebrand tot de gewenste brandgraad, in plaats van de 5-6 minuten die het duurt in een industrieel brandproces, zoals bij veel koffies die je in de supermarkt koopt het geval is. Deze aandacht bij het branden vertaalt zich in een consistente hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de smaaktonen die de koffieboon in zich heeft volledig tot hun recht komen.

 

Zoals je ziet is het vooral belangrijk te zorgen voor goede apparatuur, goed water en natuurlijk kwaliteitsbonen, maar de beste koffie voor thuis moet je vooral ook zelf gaan ontdekken! Daar helpen wij je trouwens graag een handje bij, kom gerust eens langs in onze branderij in Kampen en we helpen je op weg!