• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

Goede koffiebonen

Goede koffiebonen zijn bonen van de hoogste kwaliteit. Wat zijn nou de beste koffiebonen? Wij vertellen je er alles over.

Goede koffiebonen zijn specialty coffee bonen

Specialty coffee’ is pure koffie met hoogwaardige kwaliteit, zonder allerlei toevoegingen die de pure koffiesmaak beïnvloeden. Koffie moet aan 11 criteria voldoen voordat het specialty coffee genoemd mag worden. De criteria zijn bijvoorbeeld aroma, smaak, aciditeit, body en uniformiteit. Gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs ‘cuppen’ de koffie. Cuppen is eigenlijk hetzelfde als het proeven van koffie. Ze beoordelen de specialty koffie tijdens het proeven op de 11 vastgestelde criteria. De beste koffiebonen behalen tijdens deze beoordeling 80-100 punten. Vanaf 80 punten mogen de bonen ook pas specialty coffee genoemd worden. Meer weten over de 11 criteria van goede koffiebonen en specialty coffee in het algemeen? Lees dan het artikel: ‘Wat is Specialty Coffee?’

 

Het verschil tussen Arabica en Robusta bonen

Ook het soort boon heeft invloed op de kwaliteit. In Nederland en de rest van de wereld is de meest gedronken koffiesoort de Arabicaboon. Deze koffiebonen hebben een frisse zoetzure smaak en in verhouding iets minder cafeïne dan Robusta bonen. De Robusta boon heeft bijna twee keer zoveel cafeïne als aan Arabica boon en heeft een stevige smaak die soms naar bitter neigt. Een 100% Robusta koffie drinken, is daarom meestal ook wel erg bitter. Vaak wordt wel een blend van Arabica en Robustabonen gebruikt om zowel de heerlijke smaaktonen van de Arabicaboon als het pittige karakter van de Robustaboon in de koffie te laten terugkomen.

 

Het brandproces en smaakintensiteit

Het brandproces heeft invloed op de kwaliteit en smaakintensiteit van jouw koffieboon. Goede koffiebonen worden zo consistent mogelijk gebrand, rekening houdend met de omgevingsfactoren. Dit betekent dus dat het vakmanschap van de koffiebrander belangrijk is: Goede koffiebonen worden zorgvuldig en met passie en aandacht gebrand. Ook per koffiesoort is er een ander brandproces zijn, om zo de beste koffiebonen en smaakintensiteiten te creëren. Een lichtere branding zorgt namelijk voor een milde smaak, goed voor koffiebonen met fruittonen die een frisse smaak moeten geven. Hoe donkerder de branding, hoe bitterder de koffieboon gaat smaken, wat zorgt voor extra pit in de koffie. De beste koffiebonen voor een goede, espresso, cappuccino of een latte macchiato zijn dan ook meer donker gebrande bonen.

Goede koffiebonen worden precies tot de juiste smaak gebrand, zodat er een goede combinatie is tussen zoet, zuur en bitter. Het brandproces heeft ook invloed op de aroma’s en de nasmaak. Ook deze factoren zijn cruciaal voor een goede kwaliteit van de bonen.

 

Goede koffiebonen goed bewaren

Om jouw perfect gebrande koffiebonen vers en vol smaak te houden moeten deze op de juiste manier bewaard worden. Goede koffiebonen verdienen het om zo lang mogelijk goed en vers te blijven. Allereest moeten de koffiebonen in een luchtdichte verpakking zitten, zuurstof kan er namelijk voor zorgen dat de aroma’s uit je koffiebonen verdwijnen en dat de smaak van je koffie dus afneemt. Onze bonen worden altijd in een zak met ventiel verpakt, zodat de gassen die na het branden nog in de bonen zitten, eruit kunnen, maar er geen zuurstof bij kan. Doe dus ook niet te veel bonen tegelijk in je apparaat, want heel veel apparaten zijn niet volledig luchtdicht. Plaats de koffie zeker niet in de koelkast, vocht bij de koffiebonen is namelijk funest. Bewaar je koffie na het openen van de verpakking dan ook op een schone, donkere plek, bijvoorbeeld in een bewaarbus. Op deze manier heb jij zo lang mogelijk goede koffiebonen.