• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

De bijzondere smaakaroma's van koffie

Koffie heeft een bijzondere smaak en een bijzondere geur. Eigenlijk is koffie met niks anders te vergelijken. Vooral in vers gebrande koffie kun je veel verschillende geuren en smaken ontdekken, zelfs per boon kunnen deze verschillen. Niet alleen lekker om te proeven, maar ook leuk om te weten.

Wist je dat een kopje koffie zelfs meer aroma's heeft dan een glas wijn?

De smaken en aroma's in koffie

Aroma ontstaat tijdens het branden of het zetten van koffie. Aroma komt vrij als vluchtige stoffen verdampen, of als gas uit vloeistof komen. Als je deze stoffen inademt, komen deze in aanraking met je neusmembramen. Aroma's kunnen chocoladeachtig, bloemig, fruitig, kruidig, notig, houtachtig, kruidig, pittig of rokerig zijn. De aroma's in de koffie, bepalen ook vaak de smaak. Die smaak kan dan weer beschreven worden als neutraal, bitter, zuur, zilt, zoet, zacht, pittig of krachtig.

De meest bijzondere smaak van koffie

Koffie zit boordevol aroma's en smaken. Maar de bijzonderste smaak in koffie is misschien wel umami. Umami (Japans: heerlijkheid) is een enorme smaakmaker. Voor het woord is eigenlijk geen goede vertaling te vinden, de smaak is namelijk niet zo makkelijk in te kaderen als zuur of zoet. Umami is niet alleen een smaak op zich, maar ook nog een smaakversterker. Dit komt omdat je speekselafscheiding verhoogt, als je iets met umami eet. Daarom heeft jouw bakkie koffie dus zoveel smaak!

Koffie kan zelfs in andere producten gebruikt worden als smaakversterker. Als je koffie mengt met bijvoorbeeld tomatensoep, zul je geen koffie proeven, maar wel een sterkere tomatensmaak. Koffie is dus niet alleen op zichzelf een sterke smaak, maar is ook nog eens heel goed te combineren met andere producten. Experimenteer dus eens met deze smaak(versterker).

De aroma's veranderen gedurende het brandproces

Tijdens het brandproces verandert de smaak én de geur van de koffieboon continu. De uiteindelijke smaak van jouw kopje koffie zal dus ook afhangen van de verschillende factoren van het brandproces. Op deze verschillende factoren en verschillende smaken van de koffiebonen zelf, kun je je favoriete smaak koffie kiezen.

Aroma's van d'Olde Zwarver Koffie

Op dit moment hebben wij drie verschillende koffies in ons assortiment. Deze koffies hebben allemaal een eigen unieke smaak. De Brasil Yellow Bourbon wordt bij d'Olde Zwarver Kofiee medium geroast, daarnaast is deze koffie gemaakt uit een speciaal ras koffiebessen. De bonen zijn semi-washed, wat zorgt voor een zoete en cacao-achtige smaak. De Tanzania AA Arabica heeft juist weer een hele andere smaak, ondanks dat ze ook een medium roast hebben. Deze koffie heeft juist een meer volle en levendige smaak waarin friszoete tonen van bessen en ceder naar voren komen. Als laatste hebben wij de Colombia Supremo, deze koffie heeft een volle, ronde en lichtzoete smaak met een frisse afdronk vol chocolade. Meer weten over onze koffie en waar deze vandaan komt? Kijk dan op deze pagina.