• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

Dit zijn de verschillen tussen specialty coffee en supermarktkoffie

Misschien drink je al jaren specialty coffee, of misschien wil je nu juist de stap maken naar het drinken van specialty coffee.  Maar wat is er nou zo 'speciaal' aan specialty coffee? En waarom zou je specialty coffee gaan drinken in plaats van koffie uit de supermarkt? Wij hebben de verschillen voor je opgeschreven.

  1. Specialty coffee is een stuk verser

Een versgebrande koffieboon heeft de beste kwaliteit die er maar te krijgen valt. De koffiebonen van specialty koffie hebben een heerlijke geur en bevatten oliën die voor een perfect kopje koffie zorgen. De koffiebonen zijn van de allerbeste kwaliteit een week na het branden. Hierna zullen de koffiebonen hun aroma verliezen, maar niet hun smaak. Supermarktkoffie is vaak al gemalen, wat ervoor zorgt dat de koffie sneller ‘oud’ wordt. Gemalen koffie verliest namelijk al na 15 minuten zijn smaak.

 

  1. Specialty coffee is geen massaproduct

Koffie uit de supermarkt wordt gemaakt voor ‘iedereen’ en heeft dus een vrij algemene smaak, zodat iedereen het lekker vindt. Koffie uit de supermarkt wordt dus gemaakt voor de massa, dat begint al bij het oogstproces van de koffiebonen. Er moet voor zoveel mensen koffie geproduceerd worden dat er weinig aandacht aan de kwaliteit van de boon kan worden besteed. Zijn de bonen nog niet rijp? Jammer, op een gegeven moment worden ze gewoon geoogst. Allemaal om maar te voldoen aan de grote vraag naar koffie die er is. Bij specialty coffee is kwaliteit juist het focuspunt, er wordt van alles aan gedaan om de juiste kwaliteit te bereiken.

 

  1. Specialty coffee wordt vaak op aanvraag gebrand

Veel specialty coffee branders branden hun koffie op aanvraag van de klant. Op deze manier zijn de koffiebonen die jij bij de brander haalt, zo vers mogelijk. Koffiebonen worden ook altijd nét iets anders gebrand, je hebt dus altijd een heel uniek product. Bovendien kun je meteen zien wanneer je koffie is gebrand en hoe vers je koffie dus precies is, op de verpakking staat namelijk vaak de branddatum van de koffiebonen. In de supermarkt zou het zomaar kunnen zijn dat jouw koffie al meer dan een maand oud is voordat je het koopt.

 

  1. Specialty coffee is duurder dan supermarktkoffie

Aan de kwaliteit die specialty coffee met zich meebrengt hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Al vanaf de oogst wordt er veel meer aandacht aan deze koffiebonen besteedt, er wordt dus ook door de koffiebrander zelf een hogere prijs voor betaald. De koffie komt van kleinere plantages waar met respect en geduld voor de natuur wordt gezorgd. De bonen worden met de hand geplukt en geselecteerd op kwaliteit. Ook door de koffiebrander wordt tijdens het brandproces en het verpakkingsproces veel aandacht besteed aan de boon. Voor die aandacht en kwaliteit betaal je, maar dan heb je ook wel écht een perfecte kop koffie.

 

  1. Koffieboeren krijgen een goede prijs voor hun koffiebonen

De kwaliteit van specialty coffee is een stuk hoger dan voor de koffiebonen die worden gebruikt voor supermarktkoffie. De koffieboer besteed een hoop tijd en aandacht aan de bonen en kan hier dus ook een goede prijs voor vragen. Specialty coffee is dus van zichzelf al een fairtrade product. Iedereen betaalt er een eerlijke prijs voor.