• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

Het beste tijdstip om koffie te drinken

 

Heb jij ook altijd een kopje koffie nodig om ’s ochtends wakker te worden? Misschien zelfs meer dan één om echt alert te zijn? We kennen het allemaal wel, die heerlijke geur van koffie, die je soms gewoon roept. Toch zul je je kopje koffie een tijdje moeten weerstaan voor het beste effect. Koffie zou je namelijk helemaal niet zo heel vroeg in de ochtend moeten drinken.

 

Het beste tijdstip voor je eerste kopje koffie

Er zijn verschillende momenten op een dag waarop het goed is om een kop koffie te drinken. Helaas staat ‘een kopje om wakker te worden’ niet tussen deze opties. Om het beste effect van je bakkie te krijgen kun je je eerste het best tussen 10:00 en 12:00 ’s ochtends drinken. De eerste uurtjes van je werkdag zul je dus even op pure adrenaline moeten gaan uithouden.

Waarom kan ik mijn bakkie beter niet meteen na het wakker worden drinken?

Als je opstaat bevindt zich in je lichaam een verhoogde dosis cortisol, het stresshormoon, deze zorgt ervoor dat je ‘wakker’ wordt. Als je meteen na het opstaan een kopje koffiedrinkt, wordt er minder van dat stresshormoon aangemaakt. Je hebt dus telkens meer koffie nodig. Om het effect van koffie op je lichaam zo goed mogelijk te merken, moet minimaal een uur na opstaan genieten van je koffie of specialty coffee.

Wat als ik mijn kopje koffie toch eerder drink?

Als je meteen na het wakker worden een kopje koffiedrinkt gaat er niks ernstigs gebeuren met jouw gezondheid. Toch is het wel eens goed om bij jezelf na te gaan of het misschien handig is om even te wachten. Wanneer je je koffie drinkt op het hoogtepunt van je cortisolhormonen, ontwikkelt je lichaam een soort immuniteit voor cafeïne. Je denkt dus misschien dat je heel alert wordt, in werkelijkheid gebeurt dit juist helemaal niet of minimaal.

Hoeveel koffie heb ik nodig om wakker te worden?

Misschien voel je je na je eerste bakje koffie al helemaal ‘on top of the world’ terwijl een ander nog moeite heeft om vooruit te komen. Dit heeft te maken met de manier waarop cafeïne in je lichaam wordt afgebroken, dit is genetisch bepaald. Dus heb jij op een dag 10 bakkies nodig? Dan kun je daar helemaal niks aan doen.