• Vers gebrande koffie
  • Online bestellen
  • Snelle verzending
  • Afhalen mogelijk
  • (H)eerlijke koffie

Zo krijgt jouw koffie zijn unieke smaak

Goede koffie, die krijg je niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf, met als eerste stap: het branden van de koffie. Bij d'Olde Zwarver Koffie hebben we hier heel veel mee geëxperimenteerd. Inmiddels hebben we een aantal unieke smaken te pakken. Maar hoe gaat dat koffiebrandproces nou in z'n werk? We nemen je hier graag in mee.

Waarom moet je koffie branden?

Koffie wordt gemaakt uit koffiebonen. Koffiebonen zijn de zaadjes van koffieplanten. We noemen het koffiebonen, maar eigenlijk is zijn het helemaal geen bonen. De koffieplant heeft namelijk vruchten en de pitjes van die vruchten, zijn de koffiebonen. Voordat hier koffie van gemaakt kan worden moeten deze worden gebrand. Tijdens het branden verandert de groene koffieboon: hij verliest vocht, kleurt goudbruin en 'popt'. Eigenlijk een beetje alsof je popcorn aan het maken bent.

 

Hoe werkt koffie branden?

Je zult het misschien niet denken, maar koffiebranden is eigenlijk een heel chemisch proces. Een koffieboon bevat namelijk zo'n 2000 verschillende chemische stoffen. Tijdens het branden worden deze stoffen één voor één afgebroken en omgezet in aromatische verbindingen. Tijdens het branden zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de smaak van de boon: de temperatuur, de hoeveelheid toegevoegd water en de duur van het branden. De brander heeft daarom veel ervaring en vakmanschap nodig om de juiste smaak aan de koffie te geven.

Branden verandert de smaak van je koffie

Aan een groene koffieboon zit nog geen smaak, daarom branden we de koffieboon. De lengte van het brandproces heeft invloed op de smaak. Het branden zorgt er namelijk voor dat er verschillende aroma's vrijkomen. Hoe langer je de koffie brandt, hoe sterker en bitterder de smaak wordt. Een heel nauwkeurig werkje dus! Het is belangrijk om de koffiebonen tijdens het branden goed in de gaten te houden voor het krijgen van de juiste smaak.

Een kijkje nemen tijdens het branden?

Onze koffiebrander staat op een centrale plek in ons proeflokaal. Ben je benieuwd geworden naar het koffiebrandproces? Dan willen we dit graag aan je laten zien! Neem contact met ons op en wie weet tot snel.